ШКОЛСКА БИБЛИОТЕКА- ПОДРШКА ПРИЛИКОМ УЧЕЊА НА ДАЉИНУ

Posted on

Драги ученици,

Школски библиотекари пружају и током ванредног стања несебично подршку образовно-васпитном процесу, ученицима, наставницима и родитељима.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у допису од 16. 3. 2020. основним и средњим школама навело је и задатке стручних сарадника.

У допису се наводи: „Потребно је да стручни сарадници помогну наставницима у изради наставних материјала који се могу користити приликом учења на даљину, као и у комуникацији са ученицима и родитељима. Такође, потребно је да стручни сарадници осмисле радионице и/или материјале за рад са ученицима у домену организације учења и слободног времена, техника учења, самовредновања напредовања кроз учење и у областима које се специфично односе на васпитни рад са ученицима”.

Библиотекар помаже ученицима, родитељима, односно старатељима и запосленима у школи да лакше преброде тешка времена позивајући их на онлајн читање, учење, усмеравајући их ка линковима везаним за предстојећа онлајн културна дешавања, попут виртуелне посете музејима, позоришним представама, концертима, библиотекама, youtube каналима, обукама, као и на учешће у разним креативним онлајн конкурсима.

У складу са дописом, позивам Вас драги ученици, родитељи и наставници да редовно пратите следеће линкове, како би били у току са свим важним догађајима, обавештењима и дешавањима.

Сајт Техничке школе са домом ученика “Никола тесла” Костолац https://www.tehnickakostolac.edu.rs/
Фејсбук страница Техничке школе – https://www.facebook.com/tehnicka.skola.kostolac
Фејсбук група-https://www.facebook.com/groups/VOLIMBIBLIOTEKU/
Препорука Друштва школских библиотекара Србије за дигиталне колекције књига на српском језику које можете читати путем интернета:

– Дигитална народна библиотека Србије: https://digitalna.nb.rs/

-Антологија српске књижевности: http://www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/

– Претражива дигитална библиотека: https://pretraziva.rs/pretraga

Претраживач културног наслеђа Србије – основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступ интерактивној мапи установа културе на територији Републике Србије: https://kultura.rs

Важни линкови за подршку учењу на даљину:

Распоред емитовања образовних садржаја (ТВ – часови) за стручне школе: https://mojaskola.rtsplaneta.rs/list/537/strucni-predmeti

за дуално образовање: https://www.rasporednastave.gov.rs/dualno-obrazovanje.php

Онлајн платформе – подршка учењу:

https://www.mojaskola.gov.rs

https://www.rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs.

Позивам вас да пратите важне линкове, који су подршка учењу на даљину, да користите колекције књига на српском језику које можете читати путем интернета и да приступите корисним линковима везаним за предстојећа онлајн културна дешавања, попут виртуелне посете музејима, позоришним представама, концертима, библиотекама, youtube каналима…

Чувајте и останите код куће!

Мирјана Дендић, библиотекар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s