„Болести зависности (токсикоманије) у адолесцентном добу – улога наставника у превенцији  и препознавању токсикоманија, као и у пружању подршке оболелом адолесценту“

Posted on

 

У среду, 28.03.2018. године у конференцијској сали ТШДУ „Никола Тесла“ у Костолцу, одржана је трибина са темом „Болести зависности (токсикоманије) у адолесцентном добу – улога наставника у превенцији  и препознавању токсикоманија, као и у пружању подршке оболелом адолесценту“. Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије је водила трибину која је била изузетно посећена од стране наставника и ученика школе.

Тема се бави значајним јавним здравственим проблемом распрострањене употребе психоактивних супстанци. ПАС (психоактивне супстанце) јe свака супстанца, која по уношењу у организам мења једну или више његових функција и након поновљене употребе може довести до психичке и/или физичке зависности. Злоупотреба ПАС проузрокује озбиљне негативне последице у домовима, школама и заједници. Већина одраслих са проблемима злоупотребе ПАС је почело са коришћењем у периоду адолесценције, и важно је истаћи да конзумација психоактивних супстанци оставља тешке и далекосежне последице на укупни психофизички развој адолесцената. Учесници трибине упознати су са врстама ПАС као и последицама које зависност оставља на интелектуално, социјално и телесно функсионисање адолесцената. Акценат је стављен и на примарни, секундарни и терцијарни ниво превенције болести зависности.

 

Радмила Марјановић, психолог

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s