Школска библиотека

        Школска библиотека Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ почела је са радом 1968. године, а први библиотекар била је Милетић Милица, учитељица. По одлуци Наставничког већа  26.11.1968. године огранизовно је свечано отварање ШЦ-а,  а тада је у просторији   школске библиотеке органиозована изложба књига. Тада се у Монографији Техничке школе помиње библиотека и њено постојање.

        Данас је   наша библиотека место на којем се путем књига стичу знања, умења и вештине а и долази до разних информација. Атмосфера у библиотеци је пријатна, ученици улазе, претражују полице, бирају књиге које су им потребне или само траже информацију. Библиотека има око 10.000. књига(6034 наслова), као и велики број часописа.

        Књижни фонд је смештен комбиновано, већи део по стручним УДК групама а мањи део по интерном распореду а све у циљу боље функционалности и како би ученици брже и једноставније пронашли жељену књигу( зато је приступ фонду слободан). Највећи део грађе припада групи 8- књижевности,која је подељена по књижевним родовима. Наслови лектире од 1-4 разреда смештени су по разредима. Часописи су смештени на полицама, тако да их ученици и професори могу лако узети. Промет свих монографских публикација и периодике врши се помоћу карте књиге и џепа за сваког члана библиотеке.

        Сви ученици наше школе уписани су у школску библиотеку, тако да она има 750 ученика . У школску библиотеку уписани су и сви запослени  школе. Сви ученици и запослени имају могућност коришћења интернета у библиотеци. Ученици првог разреда у оквиру часа разредног старешине посећују библиотеку и упознају се са радом и кућним редом у школској библиотеци од стране библиотекара.

      Сваке године у сарадњи са управом школе и наставним особљем допуњује се књижни фонд домаће лектире а недавно смо допунили и фонд стручне литературе.

Мирјана  Дендић, библиотекар


One thought on “Школска библиотека

  Мирослав Милетић said:
  14 септембра, 2018 у 10:59 am

  Поштована професорко Денчић,

  Хвала Вам најлепше на помињању моје драге мајке, Милице Милетић, као прве библиотекарке у Техничкој школи у Костолцу. Моја драга мајка, која је предала душу Господу на други дан Васкрса 2011. године, била је по струци учитељица, а не професорка српског језика. Мој драги отац, Милутин, био је професор српског језика и директор Техничке школе у Костолцу од 1968. до 1973. године. Видео сам да је поменут у историји Школе. Жао ми је што за већину бивших директора не постоје фотографије, до којих се са мало напора могло доћи, макар из породичних збирки бивших професора Школе који живе у Костолцу.
  У сваком случају било је дирљиво видети да се неко сетио моје скромне и предивне мајке, која је последње радне дане провела управо у библиотеци Школе, марљиво сакупљајући књиге за Школу, а успут и за нашу велику породичну библиотеку.
  Желим Вам свако добро,

  Мирослав Милетић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s